čo je Quercetin
Quercetin je rastlinný flavonol z flavonoidnej skupiny polyfenolov. Nachádza sa v mnohých druhoch ovocia, zeleniny, listov, semien a obilnín. Názov sa používa od roku 1857 a je odvodený od quercetum (dubový les), podľa dubového rodu Quercus. Je to prirodzene sa vyskytujúci inhibítor transportu polárneho auxínu, ktorý slúží na koordináciu vývoja rastlín.
Quercetin inhibuje oxidáciu ďalších molekúl, a preto je in vitro klasifikovaný ako antioxidant. Obsahuje polyfenovovú chemickú podštruktúru, ktorá zastavuje oxidáciu in vitro tým, že pôsobí ako lapač voľných radikálov.
Má preukázané antivirotické (aj proti vírusu SARS-CoV-2), antioxidačné, protizápalové, antifibrotické a prebiotické pôsobenie. Je ionofórom zinku, tzn. viaže zinok v plazme a umožňuje jeho prenos do buniek.
Použitie quercetinu a dihydroquercetinu (Taxifolinu) je odporúčané v smernici I-MASK určenej na profylaxiu a skorú liečbu COVID-19, v odporúčaniach American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI) o používaní vitamínov a výživových doplnkov pri COVID-19, a aj v odporúčaniach Slovenskej spoločnosti pre alergológiu a imunológiu (SSAKI) o možnostiach profylaxie a liečby COVID-19.
chemický vzorec: C15H10O7, CAS číslo: 117-39-5
Okrem cibule sa quercetin bežne vyskytuje v ovocí, zelenine a orechoch v rôznych glykozidických formách. Hlavnými zdrojmi sú šalát, paprika, brusnica, černica, čierna baza, kapary, paradajka, brokolica, jablko, kapusta, melón, nachádza sa však aj v orechoch, kvetoch, napríklad v ľubovníku bodkovanom, v Ginku biloba.
Obsah quercetínu (zmesových glykozidov) vo vybraných zložkách potravy.
Zložka | Quercetin (mg / 100 g) |
---|---|
červené víno | 0,84 |
Konzervované alebo zavárané čerešne | 3.20 |
Čučoriedky | 3.31 |
Surový zeler | 3,50 |
Konzervované a pretlačené paradajky | 4.12 |
Jablká so šupkou | 4,42 |
Surová pažítka | 4,77 |
Surová žltá cibuľa | 13,27 |
Surové brusnice | 14.02 |
Surové zelené chilli papričky | 16,80 |
Varená žltá cibuľa | 19,36 |
Nesladené kakao | 20.13 |
Surový fenikel | 48,80 |
Surové žlté chilli papričky | 50,63 |
Kôpor | 55,15 |
Konzervované kapary | 180,77 |
Údaje z databázy USDA pre obsah flavonoidov vo vybraných potravinách, vydanie 3.1 (december 2013) .
Vo vedeckom stanovisku organizácie EFSA (European Food Safety Authority) zverejnenom 8. 4. 2011 sa uvádza, že Quercetin má antioxidačné vlastnosti, s funkciou ochrany DNA, proteínov a lipidov pred oxidačným poškodením.
Mnohé novšie štúdie však poukazujú na oveľa významnejšie vlastnosti Quercetinu a naznačujú jeho využitie v oblasti boja proti vírusovým infekciám aj viacerým druhom rakoviny (prostata, prsníky, pľúca, pečeň, vaječníky, hrubé črevo, nadobličky..).
QUERCETIN a COVID-19
Protizápalový potenciál quercetinu pri liečbe COVID-19
Quercetin: Antivírusový význam a možné integračné úvahy COVID-19
Quercetin and Vitamin C: An Experimental, Synergistic Therapy for the Prevention and Treatment of SARS-CoV-2 Related Disease (COVID-19)
Synergistic Effect of Quercetin and Vitamin C Against COVID-19: Is a Possible Guard for Front Liners
Yang F, Song L, Wang H, Wang J, Xu Z, Xing N (jún 2015). „Kvercetín pri rakovine prostaty
Miles SL, McFarland M, Niles RM (2014). „Molekulárne a fyziologické účinky kvercetínu: potreba klinických skúšok na vyhodnotenie jeho prínosov pre ľudské choroby
Tripartitná kombinácia potenciálnych činidiel zmierňujúcich pandémiu: Vitamín D, Quercetin a Estradiol vykazujú vlastnosti kandidátskych liečiv na zmiernenie závažnosti pandémie COVID-19 definované genomicky riadeným sledovaním cieľov SARS-CoV-2 v ľudských bunkách.
Blog Horecká - Vstrebávanie Quercetínu
Hraničná toxicita Quercetinu pri jednorázovej dávke pre dospelú osobu s hmotnosťou 70 kg:
- vnútrožilovo: 3,5 g
- perorálne: 9 g