Pečiarka mandľová
ALMOND MUSHROOM-latinský názov: Agaricus blazei, slovenský názov: Pečiarka mandľová,Šampión mandľový (brazílsky)
Liečivá huba Agaricus blazei je typická mandľovo sladkastou chuťou. Prvýkrát ho opísal mykológ William A.Murrill v roku 1945. Pozitívny vplyv brazílskeho šampiňóna na ľudské zdravie bol objavený len od roku 1960, kedy túto hubu objavil japonský vedec Takatoši Furumoto a poslal ju na vyhodnotenie do Japonska. Analýza ukázala, že ABM má vyšší obsah bielkovín a sacharidov ako väčšina ostatných húb.
Pôvodne ju zbierali vidiečania v oblasti Sao Paula v Brazílii. Vedci v populácii tejto oblasti objavili veľmi nízky výskyt nádorových ochorení. Príčinou bolo práve požívanie brazílskeho šampiňóna. Oproti ostatným liečivým hubám nerastie na dreve. Vďaka vysokej koncentrácii polysacharidov (ß1, 6 D-glukánov), a teda aj vysokej účinnosti, sa dnes najčastejšie používa u osôb s rizikom karcinómov a ako sprievodná liečba pri nádorových ochoreniach.
Vo svojej vlasti v Brazílii má mnoho mien: „mandľová huba“, ktoré poukazuje na jeho jemnú chuť, „slnečná huba“ a „božia huba“, ktoré naznačujú, ako vysoko sa táto medicinálna huba cení.
Agaricus blazei obsahuje celý rad cenných látok-hlavne vysoký obsah beta glukánov (extrakt obsahuje viac beta glukánov ako ktorýkoľvek iný skúmaný druh húb!) V troch rôznych formách: β- (1-3) -D-glukán, β- (1 -4) -D-glukán a p- (1-6) -D-glukán, všetky známe pre stimuláciu imunitných buniek, ako sú NK bunky, makrofágy, dendritické bunky a polymorfonukleárne leukocyty.
Taktiež obsahuje deriváty Ergosterolu známe tiež ako provitamín D2 ktorý je tiež silný ochranný prostriedok. Proteoglukany a polysacharidy viazané na bielkoviny (nízkomolekulárne) nájdené v týchto hubách spolu s ďalšími látkami pomáhajú podporovať imunitu.
Agaricus blazei je zároveň zdrojom rôznych aminokyselín, aj tých esenciálnych. Vyniká hlavne arginín, glycín, alanín, kyselina glutamová.
Medzi vysokým množstvom minerálnych látok nechýba vápnik, fosfor, draslík, zinok alebo horčík. Mandľovú vôňu spôsobujú zlúčeniny ako benzoát, benzaldehyd a benzylalkohol, zložky z mandlí.
Jednou zo zložiek Agaricusu je tiež agaritín, čo je aromatický, antivírusový mykotoxín z hydrazínového derivátu, ktorý má protirakovinové účinky (vyvíja priamu protinádorovú aktivitu proti leukemickým nádorovým bunkám in vitro).
Huba Agaricus blazei je tiež bohatá na väčšinu silných antioxidačných látok. Bunkové a zvieracie modelové experimenty navyše ukázali, že Agaricus blazei Murill môže tiež stimulovať imunitné bunky na zvýšenie produkcie cytokínov. Medzi všeobecne známe účinné látky Agaricus blazei Murill patria: beta glukány, deriváty ergosterolu (provitamín D2), glukomanan, mannogalaktoglukán, proteoglukány a riboglukány.
Agaricus blazei je dobre známay pre svoju schopnosť stimulovať imunitný systém. Tradične sa používa proti rôznym chorobám, od fyzického a emočného stresu, cukrovky, vysokého cholesterolu a problémov s krvným obehom, osteoporózy, peptických vredov a zažívacích ťažkostí, až po chronické hepatitídy a rakovinu. Päťdesiat rokov vedeckého výskumu odhalilo jeho významný potenciál zlepšiť celkové zdravie, a tým aj - kvalitu ľudského života.